Πολύ πιθανόν να έχετε αντιμετωπίσει ένα κλασικό πρόβλημα όταν καθαρίζετε πατάτες πριν τις προσθέσετε στο φαγητό.
Συχνά μπορεί να παρατηρείτε ότι έχουν μαυρίσει.
Οι πατάτες μετατρέπονται γρήγορα σε καφέ χρώμα όταν εκτίθενται στον αέρα, καθώς περιέχουν αρκετή ποσότητα άμυλου. Η διαδικασία της οξείδωσης λαμβάνει χώρα όταν το άμυλο έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο, με αποτέλεσμα οι πατάτες να αποκτούν γκριζωπό ή καφέ χρώμα. Παρόλο που είναι απολύτως ασφαλείς για κατανάλωση, γίνονται λιγότερο ελκυστικές.
Η πιο απλή (και συνηθισμένη) μέθοδος για να προστατεύσετε τις πολύτιμες σας πατάτες από το μαύρισμα είναι να χρησιμοποιήσετε κρύο νερό. Όταν τα κομμένα κομμάτια πατάτας τοποθετούνται σε νερό, ή ακόμη και σε ένα μπολ με παγάκια μέσα στο ψυγείο, η διαδικασία οξείδωσης επιβραδύνεται.
Συμβουλή! Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα κομμένα ή αποφλοιωμένα κομμάτια πατάτας σε κρύο νερό για περίπου 24 ώρες πριν παρατηρηθεί οποιαδήποτε αλλαγή στη δομή ή την υφή τους.