Ο πρωινός καφές αποτελεί συνήθεια για μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Κι σίγουρα αν ένα πρωί παραλείψεις να τον πιεις, ίσως έχεις παρατηρήσει ότι νιώθεις κάπως διαφορετικά. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η απάντηση κρύβεται στο γεγονός ότι η καφεΐνη προκαλεί μερικές φυσικές αλλαγές στο σώμα μας από τις οποίες μπορούμε εύκολα να εξαρτηθούμε. Ουσιαστικά όταν παραλείπουμε τον πρωινό μας καφέ, δεν υποφέρουμε απλώς λόγω της αλλαγής της ρουτίνας μας, αλλά και εξαιτίας των αλλαγών που βιώνει ο οργανισμός μας.
Αρχικά θα αισθάνεστε κουρασμένοι, νωθροί, ζαλισμένοι και σωματικά αδύναμοι, σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκαν το 2020 στο StatPearls.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερη καφεΐνη καταναλώνετε, τόσο πιο σοβαρή είναι η αλλαγή που θα βιώσετε, αλλά ακόμη και η αποχή από μικρές ποσότητες – μιλάμε για ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα – επίσης οδηγεί σε συμπτώματα στέρησης. Τα συμπτώματα ξεκινούν σε 12 έως 24 ώρες μετά την τελευταία σας δόση καφεΐνης και μπορεί να διαρκέσουν έως και εννέα ημέρες, λέει η Sherry A. Ross, MD, ειδικός στην υγεία των γυναικών.
Με την πρώτη γουλιά καφέ, η καφεΐνη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός μας και αρχίζει να οδεύει στον εγκέφαλό μας όπου μπλοκάρει έναν ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται αδενοσίνη, σύμφωνα με το National Academy of Sciences. Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση ορμόνων, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οι οποίες έχουν διεγερτική δράση. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη μείωση της ποσότητας της καφεΐνης στο σώμα μας κατά 50% είναι περίπου πέντε ώρες κατά μέσο όρο. Αυτό εξηγεί γιατί μπορεί να θελήσουμε έναν ακόμη καφέ μετά από μερικές ώρες.
Ο πρωινός καφές, λοιπόν, δεν αποτελεί απλώς μια συνήθεια αλλά ίσως μια… εξάρτηση!