Τα περισσότερα μικρά παιδιά αρρωσταίνουν συνήθως 6 – 10 φορές τον χρόνο.
Τα καλά νέα είναι ότι το απλό κρύωμα και τα συμπτώματα γρίπης υποχωρούν σχετικά εύκολα ακολουθώντας θεραπεία στο σπίτι και πολλά γιατροσόφια. Τι γίνεται όμως με τα μωρά. Αν μάλιστα είστε νέος γονέας είναι φυσιολογικό να αγχώνεστε με το παραμικρό …φτέρνισμα ή ακόμα και να αναρωτιέστε πότε πρέπει να καλέσετε τον γιατρό;
Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε
Τα ακόλουθα συμπτώματα θέλουν προσοχή καθώς υποδηλώνουν ότι το μωρό είναι άρρωστο και χρειάζεται ιατρική φροντίδα.
- Ανορεξία ή άρνηση για τροφή. Ένας καλός εμπειρικός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας τρέφεται σωστά είναι να ελέγχεται αν η πάνα του είναι λερωμένη. Πρέπει να την αλλάζετε τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα.
- Παράξενοι ήχοι ή αναπνευστικά προβλήματα. Αν το μωρό σας κάνει περίεργους θορύβους όταν παίρνει ανάσα ή κάνει δυνατούς θορύβους κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι ανησυχητικό. Θα πρέπει επίσης να πάρετε το γιατρό σας τηλέφωνο, αν το μωρό σας αναπνέει με δυσκολία ή έχει αναπνευστικά προβλήματα.
- Πυρετός. Εάν το μωρό σας είναι λιγότερο από 3 μηνών και παρουσιάσει πυρετό καλέστε αμέσως τον γιατρό καθώς επίσης κι αν ο πυρετός κρατάει για περισσότερες από 3 ημέρες.
- Υπερβολική υπνηλία
- Παροξυσμούς ή σπασμούς
- Βήχας. Ο βήχας είναι καλό γιατί απομακρύνει τη βλέννα από τους πνεύμονες. Αλλά εάν το μωρό σας έχει ένα βήχα που κρατάει για περισσότερες από 3 μέρες ή είναι τόσο δυνατός που προκαλεί εμετό, καλέστε αμέσως τον γιατρό.
- Υπερβολική υπνηλία
- Οξεία διάρροια
- Ασυνήθιστο εξάνθημα
- Ανεξέλεγκτο κλάμα
- Άλλα συμπτώματα. Εάν το μωρό σας δείχνει να πονάει στο αυτί ή έχει μπλε χείλη ή πρησμένο λαιμό και πυρετό, καλέστε τον γιατρό σας. Αυτά μπορεί να είναι τα συμπτώματα κάποιας άλλης ασθένειας και όχι απλού κρυολογήματος.
Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας
Το μωρό σας μπορεί να είναι αδιάθετο ακόμα κι αν δεν εμφανίζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, γι΄αυτό εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.
Αν πιστεύετε ότι είναι άρρωστο μη διστάζετε να καλέσετε τον γιατρό σας. Ίσως να μπορεί να σας συμβουλέψει τηλεφωνικώς ή να σας δεχτεί χωρίς προηγουμένως να έχετε κλείσει ραντεβού. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να μην είναι και τίποτα και να φέρει απλώς την ειρήνη του μυαλού σας.
Αν πάντως δεν καταφέρετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας και έχετε σοβαρό λόγο να ανησυχείτε, μπορείτε να μεταφέρετε το μωράκι σας στα εξωτερικά ιατρεία ενός παιδιατρικού νοσοκομείου. Το προσωπικό με την πείρα που διαθέτει θα καταλάβει αν συντρέχει σοβαρός λόγος ανησυχίας και αν δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό θα το φροντίζει και θα ηρεμήσετε κι εσείς.
Πηγή: webmd.com