Παίζετε μαζί κάποιο επιτραπέζιο και αν χάσει, γίνεται χαμός. Θέλει μόνο να κερδίζει, είτε παίζει με εσάς είτε με τους φίλους του. Η νίκη είναι για το παιδί σας αυτοσκοπός, ενώ η ήττα δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό του. Μάλιστα, είναι τόσο παθιασμένο με τη νίκη που δεν τον ενδιαφέρει ακόμη και αν του δοθεί χαριστικά προκειμένου να μην γκρινιάζει μετά.
Το παιδί σας είναι ανταγωνιστικό και δεν θέλει, μα ούτε και ξέρει να χάνει. Και η συμπεριφορά του έχει κουράσει εσάς, αλλά κυρίως τους φίλους του. Και μπορεί στην αρχή αυτή η ανταγωνιστικότητά του να σας άρεσε και να τη θεωρούσατε και ως προτέρημα, όμως, στην πορεία διαπιστώνετε πως λειτουργεί για το παιδί σας ως μπούμερανγκ ενώ κινδυνεύει στο τέλος να μείνει ακόμη και χωρίς παρέες, αφού ποιος θέλει ένα παιδί που θέλει μόνο να κερδίζει και δεν δέχεται τη γκρίνια;
Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, θα πρέπει να βοηθήσετε το παιδί σας. Δείτε παρακάτω κάποιες χρήσιμες συμβουλές:
Αρχικά, αυτό που του διδάσκετε, είναι πως στον αθλητισμό και στη ζωή γενικότερα υπάρχουν και οι ήττες, οι αποτυχίες. Και πως μέσα από αυτές γινόμαστε καλύτεροι.
Επειδή γενικότερα τα παιδιά είναι άκρως εγωκεντρικά και ανταγωνιστικά, μην περιμένετε θαύματα. Δεν πρόκειται σε αυτές τις ηλικίες να μπορέσουν να διαχειριστούν σωστά και αποτελεσματικά την ήττα, όπως πρέπει να μπουν οι βάσεις για να γίνει αυτό στο μέλλον.
Αυτό που πρέπει να του μάθετε, είναι να δίνει τον καλύτερο του εαυτό, να προσπαθεί. Ακόμη και αν αποτύχει, τονίστε του ότι δεν πειράζει, αρκεί που προσπάθησε.
Εκείνες τις φορές που θα πετύχει το στόχο του, δεν πρέπει να το ενδιαφέρει η αναγνώριση από τους άλλους. Η ηθική ικανοποίηση που νιώθουμε από μόνοι μας είναι πιο σημαντική από τα «μπράβο» των άλλων.
Αν πρόκειται για τις σχολικές επιδόσεις, δεν πρέπει να δημιουργήσετε στο παιδί ανταγωνιστικές τάσεις σε σχέση με τους συμμαθητές του. Του τονίζετε ότι η πρόοδος είναι προσωπική υπόθεση και αφορά καθαρά τη δική του εξέλιξη.
Αν διαπιστώσετε ότι οι ανταγωνιστικές τάσεις του παιδιού σας επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις με τους φίλους του, είναι επιτακτική ανάγκη να κάνετε μια συζήτηση μαζί του ώστε να καταλάβει τη ματαιότητα της λογικής του.
Τέλος, όταν παίζετε με το παιδί σας κάποιο επιτραπέζιο, μην κάνετε το λάθος να το αφήσετε να κερδίσει για να γλιτώσετε μετά τη φασαρία. Οι «χάρες» αυτές χωρίς να το καταλάβετε, ενισχύει την εγωκεντρικότατά του και το αίσθημα του να κερδίζει πάντα.