Του Αγίου Γεωργίου σήμερα και ως γνωστόν, γιορτάζει η… μισή Ελλάδα. Γιατί μπορεί… «σπίτι χωρίς Γιάννη, προκοπή δεν κάνει», όμως τα περισσότερα σπίτια έχουν και από έναν Γιώργο ή Γεωργία. Άλλωστε, το «Γιώργος» είναι το πιο δημοφιλές ανδρικό όνομα.
Ποιος, όμως, ήταν ο Άγιος Γεώργιος του οποίοι τη μνήμη τιμά σήμερα η εκκλησία; Και για ποιο λόγο η γιορτή είναι κινητή, αφού άλλες χρονιές πέφτει τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα και άλλες κανονικά, όπως φέτος, στις 23 Απριλίου.
Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, παρόλο που το εορτολόγιο περιλαμβάνει περισσότερες από 50 μορφές με το όνομα Γεώργιος, ο άγιος που εορτάζεται επίσημα είναι ο άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος.
Ο Άγιος Γεώργιος έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού στα τέλη του 3ου με αρχές του 4ου αιώνα. Καταγόταν από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα την Καππαδοκία και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού. Η πιο γνωστή απεικόνιση του Αγίου είναι εκείνη που σκοτώνει το δράκο, ο οποίος φρουρούσε το νερό μιας πηγής στη Λιβύη και δεν άφηνε τους κατοίκους να πιουν νερό αν δεν του έδιναν να φάει κάποιον συγχωριανό τους τον οποίο οι κάτοικοι διάλεγαν με κλήρο. Κάποτε ωστόσο, ο κλήρος έπεσε και στη βασιλοπούλα, την οποία έσωσε ένας νεαρός αξιωματικός πάνω στο άλογό του, φονεύοντας το δράκο με το κοντάρι του.
Ως στρατιωτικός άγιος θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, ενώ γιορτάζεται και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, αφού ήταν ο Άγιος των Σταυροφόρων και ακόμα και στις μέρες μας είναι ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας.
Μάλιστα, στον Άγιος Γεώργιο πιστεύουν και στην Τουρκία και κάθε χρόνο χιλιάδες Τούρκοι συρρέουν με ευλάβεια στη Μονή του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά, στην Πρίγκηπο (το μεγαλύτερο από τα Πριγκηπόνησα για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα.
Γιατί είναι κινητή γιορτή
Κάποιες χρονιές η γιορτή μετακινείται όταν η 23η Απριλίου πέφτει πριν από το Πάσχα. Και γιορτάζεται τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, επειδή τα εκκλησιαστικά τροπάρια του Αγίου Γεωργίου περιέχουν αναστάσιμα λόγια που δεν είναι δυνατό να ψαλλούν πριν από την Ανάσταση.
Φέτος, γιορτάζεται κανονικά.