Τα παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών έχουν συχνά δυσκολία να λάβουν αποφάσεις.
Ίσως ζητούν τοστ για πρωινό, αλλά όταν βλέπουν έναν γονέα ή έναν αδερφό που τρώει δημητριακά, το θέλουν επίσης. Δεν είναι ότι ζηλεύουν, αλλά είναι αναποφάσιστα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε αυτήν την ηλικία, εξακολουθούν να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους, την ατομικότητά τους και την αίσθηση της ταυτότητάς τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρουν τι θέλουν, έτσι θέλουν να βιώσουν τα πάντα.
Πρώτον, συνήθως λένε ναι σε αυτό που επιλέγουν οι γονείς τους. Στη συνέχεια, λένε ότι θέλουν κάτι άλλο. Είναι ακόμα πολύ μικρά για να μάθουν αν κάνουν σωστή επιλογή. Ως εκ τούτου, αυτή είναι η δουλειά σας ως γονέας.
Τα αναποφάσιστα παιδιά δεν είναι «ιδιότροπα» και δεν έχουν προβλήματα συμπεριφοράς. Επιπλέον, δεν είναι απείθαρχα και δεν δρουν για να τραβήξουν την προσοχή. Αντιθέτως, απλά δεν ξέρουν τι θέλουν, επειδή δεν έχουν βιώσει όλες τις επιλογές ακόμα.
Πώς να βοηθήσετε τα αναποφάσιστα παιδιά
Το πρώτο βήμα για να βοηθήσουμε τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουμε την κατάσταση τους. Με άλλα λόγια, πρέπει να έχετε κατά νου ότι όταν είναι νέοι, είναι δύσκολο να αποφασίσετε τι να κάνετε για ακόμη και τα πιο ασήμαντα, μικρότερα πράγματα.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε τα παιδιά σας να περάσουν μισή ώρα μπροστά από το κατάστημα παγωτού για να πάρουν μια γεύση παγωτού. Από την άλλη πλευρά, ως γονείς, ζητήστε τους να λάβουν μια απόφαση πιο γρήγορα επειδή υπάρχουν άλλοι που περιμένουν να παραγγείλουν.
Είναι δυνατόν να βρούμε μία μέση λύση; Φυσικά. Ο καλύτερος τρόπος να τα βοηθήσετε είναι να τους αφήσετε να εκφράσουν τις απόψεις τους και να τους αρέσουν ανά πάσα στιγμή.
Για παράδειγμα, αν είστε στο δρόμο για το σχολείο, αφήστε τα παιδιά σας να σας πουν ποια ρούχα θέλουν να φορέσουν ή ποιο είναι το αγαπημένο τους χρώμα. Σίγουρα, αυτό θα αλλάξει κάθε φορ