Ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ για το σχολείο ή για το σπίτι είναι τα τσιπς από κολοκυθάκια.
Αποτελούν εξαιρετική πηγή χαλκού, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, ενώ περιέχουν βιταμίνες C, Α, Κ, φυλλικό (ή φολικό) οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η β-καρωτίνη.
Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε γνωστά αντιοξειδωτικά συστατικά περιέχουν και μια ποικιλία ασυνήθιστων αντιοξειδωτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεοξανθίνη.
Αυτά τα συστατικά είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην όραση και ιδιαίτερα στην προστασία που παρέχουν έναντι της σχετιζόμενης με την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.
Υλικά:
2 μεσαία κολοκυθάκια
2 κ.σ. λάδι
40 γρ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
35 γρ. τριμμένη φρυγανιά
1 πρέζα αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς. Τοποθετούμε σε ένα ταψί λαδόκολλα. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε κάθετες φέτες. Σε ένα μεσαίο μπολ βάζουμε τις φέτες από τα κολοκυθάκια και το λάδι και ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν και από τις δύο πλευρές.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε την τριμμένη παρμεζάνα, την τριμμένη φρυγανιά, το αλάτι και λίγο πιπέρι. Βουτάμε κάθε φέτα από τα κολοκυθάκια στο μείγμα της παρμεζάνας έτσι ώστε να καλυφθούν και από τις δύο πλευρές και να κολλήσει το μείγμα, πιέζοντας ελαφρά με τα χέρια και τα τοποθετούμε σε μία στρώση στο ταψί. Ψήνουμε τα κολοκυθάκια μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά, για 25 με 30 λεπτά.