Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες ρυζιού. Είναι τόσο διαφορετικές η μία από την άλλη και λίγοι γνωρίζουν πώς να τις μαγειρέψουν.
Ήρθε η ώρα να μάθετε ποιον τύπο πρέπει να επιλέξετε κάθε φορά.
Γλασέ: Είναι η πιο γνωστή ποικιλία. Μαλακό, κατάλληλο για σούπες, ρυζόγαλο και γενικότερα συνταγές όπου το ρύζι πρέπει να είναι πηχτό.
Parboiled ή Bonnet: Έχει ένα ελαφρύ κίτρινο χρώμα και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν γίνεται πηχτό, αντίθετα οι κόκκοι του παραμένουν σπυρωτοί. Για να το μαγειρέψετε, η αναλογία είναι: 1 ποτήρι ρύζι, 2 1⁄2 ποτήρια νερό. Αφήστε το να βράσει για 1520 ́.
Καρολίνα: Είναι το πλέον κλασικό είδος, γίνεται πιλάφι και είναι κατάλληλο για γεμιστά, γιουβαρλάκια, ντολμαδάκια… Μαγειρέψτε το βράζοντας σε 2 1⁄23 ποτήρια νερό 1 ποτήρι ρύζι.
Χρειάζεται γύρω στα 13 λεπτά αν θέλουμε να κρατάει λίγο και 15 λεπτά, αν μας αρέσει πιομαλακό.
Αρωματικό: Πρόκειται για το μπασμάτι και το τζασμίν, είδη με ξεχωριστό ανατολίτικο άρωμα.
Γίνονται πολύ πιο νόστιμα όταν τηγανίζονται ή όταν μαγειρεύονται με λαχανικά ή κρέας στο φούρνο.
Καστανό: Πρόκειται για το πλέον ακατέργαστο είδος, αλλά ταυτόχρονα το πιο θρεπτικό. Γίνεται πολύ νόστιμο όταν τηγανίζεται ή βράζεται. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε αρκετό αλάτι και μπαχαρικά στο μαγείρεμα, για να τονίσετε τη γεύση του, που είναι πιο… ουδέτερη λόγω του ότι δεν έχει υποστεί τόση επεξεργασία όσο άλλα είδη.
Μαύρο: Προέρχεται από την κορυφή ενός χόρτου το οποίο καλλιεργείται στις ΗΠΑ και στον Καναδά και περνάει από διαδικασία ψησίματος. Οι κόκκοι του μαύρου ρυζιού είναι οι πιο σκληροί, και γι’ αυτόν το λόγο είναι καλύτερα να το προσθέτετε στα πιάτα σε μικρές ποσότητες. Δοκιμάστε το, δηλαδή, σε σαλάτες ή ως συνοδευτικό σε θαλασσινά.